BLANCHE NEIGE

Land van oorsprong: 

België

Melksoort: 

geit

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

vers

Korst: 

Witschimmel

Smaak: 

zacht

Dranksuggestie: 

een droge schuimwijn of witbier
Bij ons in de rijpingskelders is het meestal erg gezellig. Dat leidt af en toe tot interessante experimenten die soms mislukken, meestal eerder neutraal zijn, maar af en toe in een prachtig resultaat eindigen.

Zo ook met de blanche neige.

We begonnen met een verse geitenkaas, in dit geval van kaasmakerij Karditsel uit Lummen. Een uitstekende basis omdat deze kaasjes sowieso van de hoogste kwaliteit zijn, wat uiteraard alleen een goede voorsprong is. Verse kazen als deze worden normaalgezien op redelijk lage temperatuur bewaard en zo snel mogelijk verkocht, maar niet deze keer.

We lieten hem rustig rijpen in de witschimmel-kelder, samen met kazen als Brie de Meaux en Brillat Savarin. De hogere temperaturen, vochtigere omgeving en aanwezige flora in de kelder zorgde voor de rest: een heerlijk lichtgerijpte geitenkaas met prachtige witschimmelkorst en de bijhorende smaaktoetsen.