BLEU DE GEX

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

halfhard

Korst: 

dun, droog, wit tot geelachtig met een licht bloemachtig aspect

Smaak: 

Zachtsmakende Blauwe kaas met gematigd zoutgehalte

Dranksuggestie: 

Savagnin Jura
Al is de Bleu de Gex als blauwgeaderde kaas niet zo gekend, het is wel de eerste rauwmelkse kaas uit koemelk die in Frankrijk officiële bescherming verwierf, met name in 1935.
Zo je maar, je hoeft niet big te zijn om erkenning te krijgen …
De Bleu de Gex is een blauwgeaderde kaas uit rauwe koemelk, afkomstig van het ras Montbéliarde (overwegend) of Simmental. Iedere koe krijgt minstens één hectare graasland ter beschikking en hooi in de winter. Gefermenteerd voer, zoals kuilgras, is uitgesloten.
De melk dient dagelijks te worden verwerkt.
Eén van de typische kenmerken van deze kaas is de stempel met de bewoording Gex die in de kaaskorst ingebed zit. De vrij zachte kaasmassa vertoont een mooi verspreide beadering van een bleekachtge blauwschimmelvariant. De Gex is dan ook een zachtsmakende, lichte kaas met een gematigd zoutgehalte.
De Gex ontwikkelt tijdens zijn korte rijpingsperiode een verrassend zuivelaroma met verfrissende kruidigheid​​, vermengd met een lichte toets van vanille en champignon.
Kortom een blauwe kaas voor bleukes ;-)

Dankzij zijn typische textuur verleent de Bleu de Gex zich ook zeer goed voor de verwerking is fondues en gratins.
Smakelijk