Charolais

Land van oorsprong: 

Frankrijk Bourgogne

Melksoort: 

geit

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

zacht

Korst: 

droge geotrichum korst met wat blauwe penicillium album spotjes

Smaak: 

lichte roomsmaak, aroma's van gras, hooi en vers stro die mettertijd meer uitgesproken evolueren naar die van kreupelhout, paddenstoel, boter …
Le Charolais is een stevig geitenkaasje van 250 à 310 gram en kent een affinage van zestien dagen, al wordt die met een rijping van vijf tot zes weken nog typischer van smaak en in karakter.
Bij Elsen kaasambacht rijpen we de Clacbitou, het huismerk van de klassieke Charolais van Affineur La Racotière, dan ook door tot volle smaakontwikkeling.
Verwar de Charolais qua voorkomen niet met de Chabichou.
De Chabichou du Poitou, ook een AOP geitenkaas, heeft een kleinere doorsnede en is iets lager, met een zachter zuivel.
De productiezone is ook totaal verschillend. De Charolais wordt geproduceerd in een zone van zestig kilometer rond Charolles (Bourgogne, Morvan), terwijl de Chabichou du Poitou zoals de naam het zegt afkomstig is uit de Poitou-Charentes regio in de Loire vallei. In dit gebied worden diverse geitenkazen gemaakt, niet alleen de Chabichou, maar ook de Crottin de Chavignol, de Sainte-Maure de Tourraine, de Valençay en nog vele andere.
Le Charolais leent zich prima, al of niet verwarmd, bij een zomers slaatje of als dessert met confituur, een stukje zwarte chocolade of honing.