MAROILLES

Land van oorsprong: 

Frankrijk Nord-pas-de-Calais

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

zacht

Korst: 

Gewassen korst

Smaak: 

Sterke maar zoete smaak

Dranksuggestie: 

Donker bier met gebrande toetsen of koffie
Le Maroilles is een zachte koemelkkaas met gewassen korst in carré vorm. De kaas zou in het jaar 960 door een benedictijner monnik ontwikkeld zijn en dat maakt hem tot de oudste van alle Franse kazen. Als kaassoort is hij verwant met le Pont-l’évêque uit Normandië en de Munster uit de Elzas. Le Maroilles kent echter een langere rijpingsperiode dan zijn twee neven.
Na vier maanden rijping in vochtige, traditioneel gemetste rijpingskelders weegt de grootste Maroilles 720 gram.
Ja, le Maroilles is in verschillende formaten verkrijgbaar en dat bepaalt natuurlijk ook hun respectievelijke rijpingstijd.

    le Maroilles Gros: 720 g – 4 maanden rijping
    le Maroilles Sorbais: 540 g – 3 maanden rijping
    le Maroilles Mignon: 360 g – 2 maanden rijping
    le Maroilles Quart: 180 g – 1 maand rijping

Le Maroilles is als AOP kaas zowel laitier als fermier verkrijgbaar. Bij Elsen kaasambacht voeren we, zoals het een kaaszaak past die kwaliteit hoog in het vaandel draagt, de fermier versie.
De keuze wordt al enkele jaren bewust gemaakt voor le Maroilles Gros van Ferme des Bahardes in Étrœungt, uitgebaat door Véronique et Pierre-Marie Juste. Zij leveren ons wekelijks prachtige kazen aan van constante kwaliteit.