ST NICLAUS

Land van oorsprong: 

Valais-Zwitserland

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

halfhard

Korst: 

Oranje-bruine natuurkorst door ontwikkeling van de roodbacterie

Smaak: 

Rond, harmonieus en mild van smaak, getypeerder van smaak dan de raclette de Savoie en ookvetter. Eenmaal opgewarmd ontwikkelt de kaas een rijke melkgeur.

Dranksuggestie: 

Fendant
De Raclette St. Niklaus is een AOC-kaas die door ons wordt aanbevolen voor de bereiding van de raclette.
Een eetwijze die toe te schrijven is aan  "la transhumance": het "overzomeren" van kuddes schapen én hun herders in het hooggebergte tussen juni en september.  Van water en verse melk hadden zij geen tekort, daarnaast hadden ze bloem meegenomen om platte broden te bakken, en ook nog harde kaas en gedroogd vlees. Om ook eens een warme maaltijd te krijgen, lieten ze een homp kaas, aan een stok gespiest, smelten boven een open vuur en met hun mes schraapten ze de gesmolten kaas op een stuk brood.
De optimale periode om de kaas te eten en dus te racletten, situeert zich tussen november en februari, nadat de kaas 3 à 6 maanden heeft gerijpt.
Wij hebben de St. Niklaus vanaf nu constant in voorraad.