VACHERIN FRIBOURGEOIS

Land van oorsprong: 

Zwitserland

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

vers

Korst: 

Harde, bruin-gele korst

Smaak: 

Aangenaam, aromatisch, pittig met een lichte bitterheid.

Dranksuggestie: 

Een frisse Appremont

De naam Vacherin Fribourgeois komt van het Latijnse woord 'Vaccarinus', wat 'kleine herder' betekent. Deze hielp de herders met de zorg voor de koeien en ontwierp zelf een klein kaasje voor eigen gebruik.

Een andere legende vertelt over een 'fribourgeois' monnik uit de Spaanse abdij van Mont-Serat, Vaccarinus, die van zijn vader het geheime recept erfde voor een excuise kaas waar al de monikken gek van waren.

Maar hoe de kaas ook aan zijn naam komt, vast staat dat hij op dit moment nog steeds gemaakt wordt in de bergen en kaasmakerijen van het Zwitserse Fribourg. Jaarlijks zet men meer dan 26 miljoen liter melk om tot 2620 ton kaas.

Deze kaas is zowel lekker op een kaasplank, als raclette of als fondue. Smakelijk!