Île-de-France

mei, 2018
Zondagochtend voor dag en dauw dus richting île-de-France. Zondag, rustdag, maar niet voor ons. Na een uitgebreid ontbijt, autorit, en uiteraard picknick, iedereen z'n speelkleren aan voor de eerste 'teambuildingsactiviteit': paintball. De anders zo rustige Noord-Franse bossen en de af-en-toe-iets-minder-rustige Belgische kaasmensjes werden niet gespaard van (biologisch afbreekbare) verfkogels en bijhorende blauwe plekken. Voor wie dit niet avontuurlijk genoeg vond, stond er ook nog een intensief hoogteparcours op het programma.

Moest er ook niet gewerkt worden?

Juist ja, maandag vroeg uit de veren voor een bezoek aan St-Siméon, onze favoriete brie-kaasmaker. We ontdekken dat een Brie de Meaux Moulé à la louche (handgeschept) een van de moeilijkste kazen is om te maken, onder andere door z'n grootte. Het is echt veel meer dan zomaar wrongel in vormpjes scheppen en het duurt ongeveer drie jaar vooraleer iemand dat helemaal onder de knie heeft.

We krijgen ook een uitgebreide utileg over het vetgehalte in kazen. Dat wordt immers steeds weergegeven op de vaste stof terwijl smeuïge kazen voor een aanzienlijk percentage uit water bestaan. Vooral verse geitenkazen, maar ook bijvoorbeeld Brie en Camembert, zijn eigenlijk veel magerder dan harde kazen, zelfs dan harde 'magere' kazen.

In deze kaasmakerij wordt niet alleen Brie de Meaux gemaakt. Ook onze iets zachtere Brie de Montereau en de romige Brillat Savarin komt uit deze kaasmakerij.

Na een uitgebreide proeverij volgt een snelle lunch en dan terug naar België voor een tweede kaasmakerij bezoek. We gaan naar Ferme de Mouligneau, één van de ontdekkingen tijdens Belgische kaastrips van Willem-Jan en William het afgelopen jaar.

We zijn te laat om hen aan het werk te zien in de kaasmakerij, maar maken graag kennis met kaasmaakster Christine , de koeien en kalfjes op de boerderij en de kazen die al klaar zijn. Gelukkig zijn we niet ver meer van huis, zodat we een kleine voorraad kunnen meenemen voor de volgende weken. Komen jullie ook eens proeven?