Appenzeller

Land van oorsprong: 

Zwitserland

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

hard

Korst: 

Kruidig

Smaak: 

Vol van smaak
Appenzeller is een Zwitserse bergkaas, gemaakt in de regio tussen het Bodenmeer en het Säntis-massief. Een heuvelachtig landschap met veel alpenweides vol sappig gras en kruiden. De koeien die hierop grazen geven melk van topkwaliteit, de ideale basis voor een smaakvolle rauwmelkse kaas. 

Er wordt al meer dan 700 jaar Appenzeller gemaakt in de regio, er zijn dan ook heel wat verschillende soorten te verkrijgen. Wat hen allemaal bindt is het geheime kruidenmengsel, de 'Sulz', waarmee de korst regelmatig ingewreven wordt voor minstens drie maanden. Bij de Surchoix, die wij volgen, herkenbaar aan zijn gouden etiket, is dat minstens vier maanden. Dat maakt de kaas lekker pittig en kruidig, zonder zijn smeuïgheid te verliezen.