CAERPHILLY

Land van oorsprong: 

Verenigd Koninkrijk

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

halfhard

Korst: 

eerder zacht, aards

Smaak: 

complex, citrus, champignon
Met de kaasreis van de Elsens richting UK in het vooruitzicht, en een wel heel succesvol bezoekje aan Neal's Yard Dairy in Londen in het achterhoofd, is ons assortiment Britse kazen er erg op vooruitgegaan de laatste weken. Een bijzondere nieuwkomer in ons aanbod is de Gorwydd Caerphilly, een rauwmelkse koemelkkaas uit het zuidwesten van Engeland.

Tot de 19e eeuw was de Caerphilly een eenvoudige kaas die de boeren maakten met hun melkoverschotten; enkel voor persoonlijk of eventueel lokaal gebruik. Daarna werd het een goedkoop en snel (en dus commercieel interessant) alternatief voor cheddar en verdween de nadruk op kwaliteit.

Kaasboer en archeoloog Todd Trethowan pikte echter de traditionele manier van kaasmaken weer op in de jaren 1990 en bracht zo de echte smaak van vroeger terug. Een rauwmelkse harde kaas met een veelheid aan aroma's en texturen. Binnenin lactisch met een hint van citrus, onder de korst eerder romig en een herkenbaar champignonkarakter en tenslotte het aardse karakter van de korst zelf. Vindt u alle smaken terug?