Cantal

Land van oorsprong: 

Frankrijk Auvergne

Melksoort: 

koe

Korst: 

Oranje-bruine natuurkorst

Dranksuggestie: 

Geuze
Cantal dateert uit de tijd van de Galliërs en is daarmee één van de oudste Franse kazen. De naam dankt hij aan de streek waar hij wordt geproduceerd, nl. het departement Cantal in de Franse Auvergne.
Het ontstaan van de kaas is, zoals meestal, inherent verbonden met zijn omgeving. In dit geval de Haute-Auvergne, een vruchtbaar gebied maar toen nog zeer ontoegankelijk in de winterperiode. Dat vereiste de productie van een lang houdbare kaas om ook ‘s winters over voedsel te kunnen beschikken én de ruilhandel met andere Zuid-Franse streken niet in het gedrang te brengen.
De cantal, die in 1956 zijn beschermde oorsprongsbenaming verkreeg, weegt dan ook een veertig kilo, met een doorsnede van veertig centimeter en is een vijfenveertig centimeter hoog.
Niets laat aan de buitenkant van deze harde kaas zijn zachte binnenkant vermoeden. Een zuivel dat qua smaak enigszins op de Cheddar lijkt, met een pittige botersmaak die toeneemt naarmate de kaas langer rijpt, terwijl hij jong de zoetheid van rauwe melk laat proeven.
Net als de cheddar wordt de wrongel na het uitlekproces gemalen en in de massa gezouten vooraleer die wordt geperst. Die overeenkomsten zijn niet toevallig.
De Romeinen zouden de kaasreceptuur vanuit de Cantal naar Zuid-Engeland hebben overgebracht.