Mont d'Or

Land van oorsprong: 

Frankrijk

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

zacht

Korst: 

Zachte gewassen korst, band van sparrenbast

Smaak: 

zacht, boterig, toetsen van de sparrenbast

Dranksuggestie: 

Tea Leaf
De Mont d'Or wordt gemaakt in de Jura, zowel in Frankrijk als in Zwitserland, beide kazen zijn heel gelijkaardig, maar hebben toch een eigen AOC met eigen regels. Wij verkiezen de Franse, rauwmelkse, Mont d'Or van La Fruitière des Jarrons in Ville-du-Pont. Een kleine coöperatieve kaasmakerij waar René Boissenin al meer dan twintig jaar kaas maakt, samen met zijn vrouw en team.

Een klein beetje achtergrondinformatie: De Jura staat vooral bekend om z'n bergkazen, de Comté en de Gruyere. Op het einde van de zomer, als de koeien terug naar beneden gaan en de bergweides inruilen voor hun stallen, valt de melkproductie terug, er is kortom niet genoeg melk voor grote bergkazen. Daarom gaan ze een kleiner kaasje maken, de Mont d'Or. 

Het meest typerende is dat de kazen worden ingebonden in een reepje sparrenbast. Een kaasmakerij als Les Jarrons gebruikt zo per seizoen een 200 km aan sparrenbastrepen.  

Wij hebben Mont d'Or in twee verschillende formaten, de kleintjes, potjes van ongeveer 500g, worden vooral gebruikt als kleine Fondue-potjes. Ideaal als apero, hapje of kaasfondue voor 2 personen. De grotere kazen worden gewoon in spiesjes verkocht om zo te eten, ideaal als zachte kaas op de kaasschotel of bij een ontbijt of brunch.