Ossau Iraty Aramits

Land van oorsprong: 

Frankrijk

Melksoort: 

schaap

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

hard

Korst: 

Natuurlijke, roodgele korst
De Ossau Iraty van Fromagerie du Pays d'Aramits!

Ossau Iraty (AOP) is een halfharde, rauwmelkse schapenkaas die gemaakt wordt in Frans Baskenland. Eén van de producenten van Ossau Iraty is Sébastien, die kaas maakt in het kleine dorpje Aramits op de grens van Les Pays Basque en Béarn. Sébastien is al de derde generatie die aan het werk is in dit familiebedrijf waar ze traditie en kwaliteit heel succesvol weten te combineren. 

De melk komt van een aantal herders uit de buurt die hun dieren in de zomer laten grazen in de bergen. Nadat er een tijdlang veel ingezet werd op kwantiteit en pasteurisatie, ligt de nadruk de laatste jaren weer vooral op kwaliteit: minder melk, maar meer aandacht voor de dieren en de natuur, waardoor ze weer meer rauwmelkse kaas kunnen maken. 

De naam Aramits kennen onze vaste klanten vooral van de zachte tomme van schapen- en koemelk die sinds de kaasreis van Fried, Reinout en Willem-Jan in 2014 naar het Baskenland vast in ons assortiment zit. Met de iets pittigere Ossau-Iraty van Aramits hebben we nu dus een tweede vaste waarde van de kaasmakerij in onze kaastoog. 

Deze wordt minstens 6 maanden gerijpt tot de rijke florale aroma's helemaal tot hun recht komen en je een kaas krijgt met veel lengte en karakter, zonder pikant te worden.