REBLOCHON

Land van oorsprong: 

Savoie - Frankrijk

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

halfzacht

Korst: 

Gemengde natuurkorst

Smaak: 

Stevige pâte met zurig, nootachtig karakter en de zoetheid van verse melk.

Dranksuggestie: 

Geuze
De Reblochon is al sedert 1958 een kaas met een Beschermde OorsprongsBenaming. Dat betekent dat de productie van melk en kaas onderhevig is aan strenge normen.
De melk mag enkel uit een afgebakende zone komen. Een Reblochon fermier moet geproduceerd worden met melk afkomstig van de eigen veestapel, die enkel bestaat uit de alpine koerassen Abondance, Tarine en Montbéliarde.
Net als de Remoudou (een naam die in het Land van Herve nog steeds als synoniem voor Hervekaas wordt gehanteerd) dankt de Reblochon zijn naam aan een praktijk uit de zestiende eeuw om met de namelk kaas te maken voor eigen rekening. Die praktijk was voor de boeren een manier om het belastingssysteem (gebaseerd op de hoeveelheid geproduceerde melk) van de abdijen en landheren te omzeilen. De koeien werden niet volledig uitgemolken en als de controleur het erf had verlaten, werd er nagemolken en die melk diende voor de productie van kleine, romige kaasjes.
De Savoyards gebruiken het woord blocher voor melken en reblocher voor hermelken. Dat verklaart de naam reblochon.
Reblochon is altijd een geperste, ongekookte kaas uit rauwe volle melk met een oranje-gele korst, die bedekt is met een fijn, wit poederlaagje. De Reblochon fermier is herkenbaar door de groene caseïne stempel op de kaas. Die stempel garandeert dat het een boerderijkaas betreft en identificeert tevens de producent. Zit er een rode caseïne stempel op de kaas dan betreft het een Reblochon laitier of fruitier.
Zeker nu in de zomer, als de koeien grazen op de alpenweiden, is de Reblochon echt niet te versmaden. Ik hoor Freya van Elsen Kaasambacht al roepen: “Lekker, lekker!!!!“. Effe wachten tot morgen, dan komt er van onze twee Reblochon boerenzusjes, Régine et Aurélie Missillier, weer een overheerlijke partij binnen. Niet dringen, gewoon je beurt afwachten.