REMEKER BIO

Land van oorsprong: 

Nederland

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

halfhard

Korst: 

Natuurlijk, ghee

Smaak: 

Smaakbom
Op de boerderij 'De Groote Voort' in Lunteren leerden we deze zomer de Remeker kennen.

Naast alle Nederlandse Holstein-koeien (de witte met zwarte vlekken), vallen de Jersey koeien (bruin, met hoorns) van Jan Dirk en Peter direct op. Deze koeien, die bovendien geen soja of mais krijgen, en geen niet-verplichte inentingen en antibiotica, geven minder, maar veel vollere melk. Het resultaat zullen we zo proeven.

Niet alleen het verhaal van de dieren klopt, ook op het vlak van kaasmaken weten ze hier duidelijk waar ze mee bezig zijn. De Remeker is volledig rauwmelks en bio. Het pekelen van de kaas gebeurd heel kort, waardoor het zoutgehalte heel laag is, daarna wordt de kaas ingewreven met ghee (geklaarde boter, gemaakt uit de eigen kaaswei) om zo een natuurlijke korst te ontwikkelen.

De kaas rijpt volledig op de boerderij zelf. Momenteel hebben we drie verschillende leeftijden meegebracht: de Remeker Pril, drie maanden oud, mooi smeuïg, met een zachte, boterachtige smaak; De Remeker Rijp, 8 à 9 maanden oud, pittiger en vol van smaak; en de Olde Remeker, 13 maanden oud, ondanks zijn leeftijd nog mooi romig en tegelijk een echte smaakbom.

Wil je nog meer weten? De website van Remeker zelf is, net als hun kaas, een aanrader!