
TROUFLEUR
Land van oorsprong:
België
Melksoort:
koe
Melktype:
rauw
Kaastype:
zacht
Korst:
Rode korst gewassen met Belleveaux-bier
Smaak:
Zacht met een pittige natoets, lekker smeuïg
Dranksuggestie:
donker bier
Op zoek naar lekkere Belgische kaasjes, kwamen we terecht bij Françoise Ledur in Waimes in de Hoge Venen. Haar, en nu ook onze, lievelingskaas is de Troufleur, een smeuïge kaas die dagelijks gemaakt wordt van de rauwe melk van een vijftigtal Montbéliardkoeien (gemolken door haar echtgenoot). Het Franse Montbéliard-ras geeft melk die voller van smaak is en dat proef je ook in de kaas.
Le Troufleur heeft een lichtjes zanderige korst en wordt gewassen met het lokale Bellevaux-bier. Dat maakt hem een typische kaas voor ons Belgische kaas-terroir.
'Troufleu' betekent turfsteker of -oogster, de Troufleur wordt volgens de oude traditie gemaakt in turfbakken van ongeveer zestig jaar oud. Françoise nam de turfbakken, samen met het recept van de kaas, over van de vorige kaasmaker.
Le Troufleur heeft een lichtjes zanderige korst en wordt gewassen met het lokale Bellevaux-bier. Dat maakt hem een typische kaas voor ons Belgische kaas-terroir.
'Troufleu' betekent turfsteker of -oogster, de Troufleur wordt volgens de oude traditie gemaakt in turfbakken van ongeveer zestig jaar oud. Françoise nam de turfbakken, samen met het recept van de kaas, over van de vorige kaasmaker.