VERSE BURRATA

Land van oorsprong: 

Puglia, Italië

Melksoort: 

koe

Melktype: 

gepasteuriseerd

Kaastype: 

vers

Smaak: 

zacht en romig

Dranksuggestie: 

Pouilly Fumé Domaine de Saint-Andelain
Een burrata is een mozzarella gevuld met room, stracciatella, waardoor hij heerlijk uitloopt als je hem opensnijdt. Momenteel hebben we twee soorten burrata in ons assortiment: de grote burrata's van 250g gemaakt van koemelk, en, sinds kort hebben we ook iets kleinere exemplaren gemaakt van buffelmelk. 

Bij het maken van Burrata vertrekt de kaasmaker, net als bij de meeste kazen, met melk die gestremd wordt. Bij mozzarella en burrata gaan ze de wrongel steeds opnieuw in de hete wei dompelen, kneden en uitrekken. Deze manier van kaasmaken is typisch voor een aantal klassieke Italiaanse kazen (zoals ook Scamorza en Provolone) en resulteert in een heel aparte textuur (pasta filata). Bij Burrata vormen ze dan een soort kommetje waarin de room geschept wordt. Daarna wordt de kaas dichtgeknoopt.

Traditioneel werd de Burrata in Affodil-bladeren gewikkeld, zolang het blad groen was, kon je de kaas eten, verkleurde het, was de kaas waarschijnlijk ook te oud. Nu worden de bladeren jammer genoeg meestal in plastic nagemaakt, zoals bij onze grote Burrata's

Een goede Burrata komt het meest tot z'n recht in een simpele opstelling. Gewoon met een beetje olijfolie, wat zwarte peper, en eventueel wat zeste van citroen en grof zeezout.