Tajapiera Amareno della Valpolicella

Type wijn: 

Rood

Jaar: 

2017

Land: 

Italië

Druif: 

Corvina, Molinara, Rondinella

Prijs: 

€25.15
Een Amarone komt altijd uit Valpolicella, Veneto in het Noorden van Italië en is net zoals deze Tajapiera meestal een blend van Corvina, Rondinella en Molinara, waarbij Corvina het hoofdaandeel heeft. Om te begrijpen hoe Amarones aan zulke intense aroma’s en concentratie komen, nemen we het productieproces onder de loep. Voor de druiven gekneusd worden of naar de pers gaan, worden ze drie à vier maanden gedroogd. Men oogst hele trossen en hangt deze op in hangars met een goede ventilatie om de ontwikkeling van schimmels tegen te gaan. De druiven laten drogen op stro is ook een optie. In dat geval worden ze af en toe gedraaid, dit evenzeer ter preventie van schimmels. Op die manier verliezen de druiven wel 1/3devan hun vocht. De druiven krijgen als gevolg in verhouding meer suikers, een hoger potentieel alcoholgehalte, meer zuren en meer tannines. De aroma’s worden geconcentreerd en er wordt glycerol geproduceerd. Dat laatste heeft vooral gevolgen voor de textuur van de wijn: het geeft de wijn textuur, body en viscositeit. Na de fermentatie rijpen de wijnen nog 2 jaar in houten vaten.

De intensiteit en concentratie valt onmiddellijk op bij de Tajapiera Amarone. Uitgesproken en rijpe aroma’s van rode pruim, zwarte en rode kers en braambes,… Opvallend: we nemen ook aroma’s van gedroogd rood en zwart fruit waar. Verder proeven we viooltjes, rozen, een hele resem kruiden en specerijen zoals peper, kaneel, vanille en zoethout en zelfs een hint van chocolade. Qua complexiteit kan dit wel tellen. De aroma’s zijn geconcentreerd, maar doordat er ook hoge zuren aanwezig zijn is de wijn perfect gebalanceerd. Tannines zijn prominent aanwezig, ze zorgen voor structuur, maar zijn enorm soepel waardoor ze bijdragen aan de finesse van de wijn. Kortom een uitzonderlijke wijn. Probeer onze Tajapiera Amarone eens bij een krachtige witschimmelkaas zoals een rijpe Brie de Meaux of Brie de Melun, of bij een oudere Gruyère, zoals onze l’Etivaz.