Kaas in de kijker

Voor wie meer wilt weten over kaas, kaasmakers of kaas maken, verwijzen wij graag naar de blog van onze keldermeester Giedo.
-
, , ,
Een kelderexperimentje dat uitloopt op een succes.. Jammer dat ze niet allemaal zo zijn.
-
, ,
Omdat wij bij Elsen Kaasambacht vooral gespecialiseerd zijn in Franse kazen en we het Belgische kaaslandschap ten zuiden van de taalgrens nog niet allemaal kennen, proberen we daar dit jaar verandering in te brengen door maandelijks een aantal Waalse kaasmakers te bezoeken en zo hopelijk nieuwe interessante kazen te ontdekken. Eén van deze ontdekkingen is de Troufleur.
-
Hoe vieren we de lente beter dan met deze heerlijke romige variant van de klassieke mozzarella?
-
De winter komt eraan, tijd om het fonduestel nog eens boven te halen. Probeer zeker onze pittige Zwitserse fondue-mengeling met deze bijzondere Gruyere Etivaz en Vacherin Fribourgeois.
-
Heerlijke variant op de klassieke brie de Meaux.
-
,
We moeten niet altijd speciaal willen doen, daarom deze maand in de kijker, de koning van de Franse kazen, de vader van alle witschimmelkazen, de Brie de Meaux!
-
Op onze vorige kaasreis in Corsica bezochten we onder andere A Filetta, een kleine charmante kaasmakerij aan de oostkust van het eiland. Behalve een kruidige Brin d'amour, verse Brocciu en pittige A Filetta, produceren ze ook deze subtiele Dolce de Brebis.
-
, , , , , , ,
Al zijn er maar zeven Stilton producenten, de ene Stilton is de andere niet. Proef onze keuze: de Colston Bassett.
-
,
Deze maand kiezen we voor een klassieker die eigenlijk weinig introductie nodig heeft: de Crottin de Chavignol.
-
Fan van Epoisses en Langres, maar op zoek naar een zomerse variant? Dan kan je de Soumaintrain eens proberen.
-
Terug van weggeweest: Corneel. Een bijzondere geitenkaas
-
Le Charolais, een geitenkaasje uit de Morvan (Bourgogne) verwierf in juni officieel het Europees AOP label en werd daarmee nr 45 in de selecte club van Franse AOP kazen. Een absolute zomerse aanrader.
-
Nu onze jongens weer op kaasreis vertrekken, mogen ook wij meegenieten van hun bestemming van dit jaar: het Baskenland.
-
Dit is het schapenmelkseizoen bij uitstek (de schapen hebben net gelammerd en geven hun beste melk) en daarom hebben wij momenteel niet minder dan drie uitstekende perails van schapenmelk in onze toog!
-
Cantal dateert uit de tijd van de Galliërs en is daarmee één van de oudste Franse kazen. De naam dankt hij aan de streek waar hij wordt geproduceerd, nl. het departement Cantal in de Franse Auvergne.
-
Dankzij onze trip naar de Jura zijn we met zen allen weer helemaal overtuigd van de kwaliteit en veelzijdigheid van de toch wel ondergewaardeerde Bleu de Gex. Deze blauwe is een parel op de kaasschotel maar ook een zeer leuk product in de keuken.
-
Vacherin Fribourgeois
-
Terug van lang weggeweest uit onze winkel: de Beaufort d'été.
-
Twee keer per dag de koeien melken en na iedere melkbeurt de verse melk zonder afkoeling of opwarming verkazen. Il faut le faire.
-
De Raclette St. Niklaus is een AOC-kaas die door ons wordt aanbevolen voor de bereiding van de raclette.
-

Tegen de Belgische grens aanleunend, op een klein twee uur rijden van Leuven, vind je de thuisbasis van 'le plus fin des fromages fort', beter gekend als le Maroilles AOP. Bienvenue Chez les ch'tis!

-
,
De nieuwste sensatie in België kaasland!

-
,
Met de kaasreis van de Elsens richting UK in het vooruitzicht, en een wel heel succesvol bezoekje aan Neal's Yard Dairy in Londen in het achterhoofd, is ons assortiment Britse kazen er erg op vooruitgegaan de laatste weken. Een bijzondere nieuwkomer in ons aanbod is de Gorwydd Caerphilly, een rauwmelkse koemelkkaas uit het zuidwesten van Engeland.
-
,
Na ons succesvol bezoekje aan de Bergerie de l'Isbelle hebben we hem eigenlijk niet genoeg in de kijker gezet: deze prachtige schapenkaas, rauwmelks en bio, uit eigen land.